Translate

tisdag 26 september 2017

Skunken som husdjur?



Nej inte i Sverige, men i USA får de ha skunken som husdjur.




Synd att vi inte får ha dessa små gulliga djuren som husdjur. De är så söta så!


Skunkar väger mellan 200 gram och 4,5 kilogram.Kroppslängden ligger mellan 12 och 50 centimeter och därtill kommer en 7 till 40 centimeter lång, buskig svans. Pälsen har vanligen kontrastrika mönster. Grundfärgen är svart eller mörkbrun och sedan finns olika vita strimmor eller fläckar. Bålen är långsträckt och smal, extremiteterna är jämförelsevis korta. De främre fötterna är utrustade med långa böjda klor som används för att gräva i marken, och ibland finns mindre klor vid de bakre fötterna. Nosen är ofta långsträckt och ögonen samt öronen små.

Skunkar jagades och jagas av människan av olika skäl. En del individer dödas då de stjäl höns eller andra mindre tamdjur, medan andra dödas eftersom skunkar kan överföra rabies till människor. Exempelvis rapporterade amerikanska smittskyddsinstitutet 1 494 fall av rabies hos skunkar under 2006. Det motsvarade cirka 21,5% av alla rabiesfall hos djur. Omkring 1850 upptäcktes hur lukten kan avlägsnas från pälsen och från denna tid till kort efter första världskriget bereddes många skunkpälsar till kläder. En tid hölls djuren till och med i fångenskap för detta ändamål. Idag används skunkpäls bara i undantagsfall.

Ett annat hot är den ökande biltrafiken, särskilt i Nordamerika blir många individer överkörda på grund av att de har dålig syn.

Allmänt räknas skunkar inte till de sällsynta arterna, bara mindre fläckskunk som tillhör släktet fläckskunkar listas av IUCN som sårbar (vulnerable).

I vissa delstater i USA är skunkar tillåtna som husdjur.

Enligt Wikipedia.



Inga kommentarer: