Translate

fredag 27 oktober 2017

Den blå timmen

Jag läser en bok och i den står det Den blå timmen. Men ingen förklaring. Jag blev nyfiken på vad det betyder, så jag Googlade och på Wikipedia står det:

Blå timmen, l'heure bleue, är en poetisk beskrivning på svenska respektive franska av stämningen under skymningstiden, mellan solens nedgång och nattens inträdande.

Blå timmen är också ett vanligt begrepp inom färgfotografering, då himlens färgtemperatur under denna tid stiger över dagsljusets temperatur. Det svaga ljuset gör att fotograferna svårligen kan kompensera bort det kraftiga blå färgsticket via filter. Även vid svartvit fotografering påverkas bildresultatet, ibland i en fördelaktig riktning. Hjärnan kompenserar bättre för färgstick än färgfilm vid gryning och skymning.

Fenomenet beror inte enbart på ljusspridning i troposfären och stratosfären utan vi ser faktiskt ända upp i mesosfären och undre delen av termosfären strax innan det blir helt nattsvart.

Uttrycket "den blå timmen" användes också till sjöss och avsåg då den period vid gryning och skymning då det var lite för ljust att se andra fartygs lanternor men samtidigt lite för mörkt för att se deras skrov.


Intressant. Vi lär oss så länge vi lever.

Inga kommentarer: