Translate

måndag 4 december 2017

Vargtimmen

Ja,  då har jag läst en bok igen och i den stod det några gånger om just Vargtimmen. Så jag Googlade och fick veta följande:

Vargtimmen kallas den tid före gryningen som infaller ungefär 03.00 - 05.00 och då kroppens aktivitet är som lägst. Blodets halt av hormonet melatonin är som högst, kroppstemperaturen och blodtrycket sjunker till dygnets lägsta nivåer och ämnesomsättningen går ner. Det är även den tiden på dygnet man ofta sägs må som sämst, detta oavsett hur mycket sömn man fått tidigare.

Detta från Wikipedia.


Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning, det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast. Den är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast. Vargtimmen är också den timme då de flesta barn föds.Förutsättningarna för vakenhet är som allra sämst just vid denna tidpunkt. Allt detta medför att man oftast sover genom dessa timmar. Om man i stället vaknar upp mår man sällan särskilt bra och detta kan i varje fall delvis förklaras just av att kroppen är helt inställd på att den skall sova.

Under natten är delar av immunsystemet särskilt aktivt. Blodtryck, hjärtfrekvens och kroppstemperatur är i stället högst på dagen. Men även andra fysiologiska skeenden förändras över dygnet. Vår lungfunktion är exempelvis som bäst vid 16-tiden på eftermiddagen och som lägst tolv timmar senare.
 Det är således ingen slump att allt känns extra jobbigt i vargtimmen.Den senaste texten och bilder kommer från Psykologi i Fokus

.

Jag som trodde att det var då det var fullmåne och att vargen ylade mot den. Så fel jag hade. 👯
Inga kommentarer: